✔ .. werken aan zelfontwikkeling
✔ .. inzicht krijgen in blinde vlekken, overtuigingen en denkpatronen
✔ .. ontdekken van nieuwe contexten
✔ .. spiegelen van elkaars handelen en gedrag
✔ .. focus leggen op oplossingsgericht denken
✔ .. vaardiger worden in écht luisteren en vragen stellen
✔ .. meer waarnemen en minder (onbewust) oordelen
✔ .. werken aan verbetering van de onderlinge samenwerking
✔ .. verkrijgen van een gedeeld begrip binnen het team
✔ .. meer verbinding en respect naar elkaar toe
✔ En nog veel meer!
Intervisie is een krachtig middel om van- en met elkaar te leren. Het is een probleemoplossende methode die ervoor zorgt dat teams elkaar beter leren kennen, meer gedeeld wordt aan de hand van werkvragen en meer onderling begrip ontstaat. "Oh, dat herken ik helemaal!" en "Ik dacht dat ik de enige was!" zijn uitspraken die regelmatig langskomen bij intervisie met collega's.
Het belangrijkste doel van intervisie is tot inzichten en oplossingen komen, al zijn de oplossingen niet altijd letterlijk oplossingen. Het kan ook een nieuw perspectief zijn of om een gedragsverandering gaan. Soms ligt de oplossing voor het grijpen en zag je het zelf niet door een blinde vlek of de intervisiegroep maakt je erop attent. Intervisie gaat ook om reflecteren, de vragen die gesteld worden brengen stof tot nadenken, om zo tot nieuwe inzichten te komen.
Met intervisie kan veel worden bereikt, denkend aan onderlinge uitwisseling en steun, het zien van oplossingsalternatieven, het leren (meer) zelfsturend te werken en het leren luisteren naar en accepteren van een ander. Het zorgt voor meer verbinding en betere samenwerking in teams.
Met begeleide intervisie gaat een team aan de slag met een coach om vaardiger te worden in intervisie, het leren van- en met elkaar. Een team krijgt meer inzicht in de structuur en systematiek van intervisie en gaan aan de slag met verschillende methoden.
Daarnaast gaat een team aan de slag met de kunst van het vragenstellen. Zij krijgen inzicht in soorten vragen, leren gericht te luisteren, waarnemen en dit terug te koppelen aan elkaar.
Tijdens de intervisiebijeenkomst brengen deelnemers zelf vraagstukken in. De begeleider bepaalt welke methode wordt gebruikt voor de intervisie, bewaakt het proces en houdt de tijd in de gaten. De deelnemers stellen vragen, denken mee, spiegelen en kunnen een andere context aanbieden aan de inbrenger. Aan het eind formuleert de inbrenger welke inzichten zijn opgedaan en waar hij of zij mee aan de slag gaat.
Intervisie is voor alle teams - leerkrachten, directie, management, onder,- midden- en bovenbouw - die met elkaar willen groeien in hun professionele ontwikkeling. De groepsgrootte bedraagt 5 tot 8 personen.
Een voorwaarde om met elkaar tot leren te kunnen komen is dat er een veilige omgeving moet zijn, waarin een ieder zich durft uit te spreken.
Door in een intervisiegroep te werken, versterk je jouw persoonlijke- en professionele ontwikkeling, vergroot je jouw zelfredzaamheid en werk je aan jouw communicatieve vaardigheden. Je krijgt meer inzicht in eigen gedrag, handelen, kwaliteiten en valkuilen.
Zowel op locatie als online is mogelijk.
Leerkracht in Balans komt naar de organisatie toe. Om zoveel mogelijk reistijd te besparen, zal de begeleide intervisie op locatie van het bestuurskantoor plaatsvinden. Hier zullen de deelnemers voor de intervisie op afspraak naar toe komen.
Leerkracht in Balans biedt ook begeleide intervisie online aan, iets wat in het afgelopen jaar met COVID steeds gebruikelijker is geworden. Online intervisie kan net zo effectief zijn als elkaar in het echt spreken. Daarbij heeft online het voordeel dat zowel de deelnemers als de begeleider geen reistijd hebben en geen kosten hoeven te maken.
Een traject begeleide intervisie bestaat uit zes bijeenkomsten. Deze vinden plaats ongeveer 1x per zes weken. De bijeenkomsten zullen 1,5 uur duren.
Het doel van begeleide intervisie is gericht op het team zelfstandig te maken in intervisie. Aan het eind van het traject zal de rol van procesbegeleider overgedragen worden aan de teamleden, zodat zij de aangeleerde structuur zelf kunnen voortzetten. Zij hebben meerdere begeleide intervisies gehad waardoor zij vaardiger geworden zijn in o.a.:
de kunst van het vragen stellen;
beter gericht kunnen luisteren en waarnemen;
terugkoppeling geven aan elkaar op een objectieve manier zonder oordeel;
feedback geven en ontvangen;
reflecteren;
meerdere intervisie methoden hebben ervaren en deze zelfstandig kunnen toepassen;
samenvatten van de eigen leeropbrengst van de intervisie (en in een concrete aanpak omzetten).
Leerkracht in Balans biedt een compleet traject aan, dit is inclusief:
kennismaking deelnemers / persoonlijke input van de deelnemers;
aanpassen programma naar hulpvraag / doel;
aanbieden van meerdere intervisie methoden (hand-out voor deelnemers);
informatie over de kunst van het vragenstellen (hand-out voor deelnemers);
feedback op handelen, gedrag, dynamiek, soorten vragen.
voorbereidingstijd en nawerk;
reistijd en kosten.
Wanneer je interesse hebt in begeleide intervisie voor jouw team en meer informatie wilt, kun je twee dingen doen:
⇨ Neem contact op met mij en we plannen samen een vrijblijvend telefoongesprek of een videogesprek zodat we kennis met elkaar kunnen maken.
⇨ Neem zelf contact op met je werkgever (HR of bestuur) en geef aan dat je interesse hebt in begeleide intervisie voor jouw team bij Leerkracht in Balans. Je kunt de link van mijn website of e-mailadres doorsturen zodat zij contact kunnen opnemen. Breng je mij dan ook op de hoogte?
Vaak vergoeden werkgevers de kosten van coaching, begeleiding en trainingen. Benader dus je werkgever voor meer informatie.
Wil je als team samen kennis op doen tijdens een vergadering, studiedag of een (directie) overleg? Wil je samen geïnspireerd worden en de verdieping opzoeken?
Neem dan een kijkje bij Workshops. Staat jouw ideale workshop er niet tussen? Neem dan contact op, ik denkt graag met je mee!